Γάμος, συμβουλές γάμου, διοργάνωση γάμου, βάπτιση | Netgamos.gr
Γάμος,  Αίθουσες γάμου, γαμήλιας δεξίωσης, Καταρράκτης, γάμος
Προσκλητήρια γάμου Πρωτότυπον
Συμβουλές
Γάμος, διοργάνωση γάμου, netGamos.gr

Συμβουλές πριν το γάμο


Η ψυχολόγος προτείνει: "Όταν όλοι έχουν άποψη για το δικό σας γάμο!!!"

 

από την πτυχιούχο ψυχολόγο Ελισάβετ Γεωργίου

 

Με χαρά ανακοινώσατε την απόφασή να παντρευτείτε τον καλό σας στους γονείς σας και η δεύτερη αντίδραση της μητέρας σας ήταν ... «να φορέσεις το νυφικό της γιαγιάς μου για να συνεχίσεις την παράδοση» και ο μπαμπάς σιγοντάρει λέγοντας «..και φυσικά ο γάμος θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη γειτονιά μας».


Γιατί όλοι ξαφνικά έχουν μια άποψη ή και περισσότερες για το δικό σας γάμο; Και γιατί εσείς πρέπει να απολογείσθε για κάθε σας επιλογή;

 

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή!
Έχετε πάρει τη μεγάλη απόφαση να χορέψετε το χορό του Ησαΐα μαζί με τον καλό σας αλλά και πάλι σας αγχώνει η ιδέα του γάμου και των υποχρεώσεων που αυτά συνεπάγονται! Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να καταλάβετε ότι όχι μόνο εσείς αλλά και όλοι γύρω σας περνούν μια δοκιμασία στη δική τους ζωή. Ο μελλοντικός σύζυγος περνά τη δική του κρίση πριν το γάμο. Ο μπαμπάς παντρεύει τη κόρη του, η μαμά «ξαναπαντρεύεται», η πεθερά σας χάνει το γιο της, οι παντρεμένες φίλες μοιράζονται τις εμπειρίες τους και οι ανύπαντρες τα όνειρά τους. Εσείς τι ρόλο έχετε μέσα σε όλα αυτά;

 

Ξεκινώντας από τη δική σας ψυχολογική κατάσταση. Το άγχος για τη προετοιμασία συνήθως σκεπάζει τις βαθύτερες ανησυχίες σας για τη κοινή ζωή και τους νέους ρόλους. Μπορούμε να δούμε αυτή την αλλαγή σε δύο διαστάσεις, στις σχέσεις σας με τον οικογενειακό σας κύκλο καθώς και στη σχέση σας με το σύντροφό σας.


Στη περίπτωση που έχετε ήδη συζήσει για κάποιο διάστημα πριν από το γάμο,σκεφτείτε ότι αν για σας φαινομενικά δεν αλλάζει κάτι, για όλους τους γύρω σας και κυρίως για τους γονείς πολλά πράγματα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, πολλά πράγματα επισημοποιούνται και γίνονται περισσότερο κοινωνικά αποδεκτά. Επομένως και η στάση των γονέων θα αλλάξει. Η κυρία Μαρία θα γίνει η πεθερά σας και εσείς θα κληθείτε να την φωνάξετε μαμά ή μητέρα ή ...γιαγιά. Η Αννούλα και ο Γιωργάκης σας φώναζαν Ελένη και τώρα κάποιος τους είπε να σας λένε θεία Ελένη. Η μητέρα σας πολλές φορές συγχέει την εικόνα της μικρής της κόρης με τα απωθημένα του δικού της γάμου. Ο πατέρας σας προσπαθεί να συνειδητοποιήσει ότι είστε σε ηλικία γάμου και ότι σύντομα θα γίνει παππούς. Όσοι συγγενείς δεν έχουν γνωρίσει τον γαμπρό ακόμα, τώρα θέλουν να τον γνωρίσουν,. Οι φίλοι και οι συνάδελφοι σας ρωτούν πως πάνε οι προετοιμασίες του γάμου.

 

Όλοι έχουν να προτείνουν, να συστήσουν ή και να υποδείξουν τι πρέπει να κάνετε. Σκεφτείτε ότι καλοπροαίρετα ή μη όλοι αυτοί εκφράζουν τη δική τους άποψη και δείτε τη μόνο και μόνο σαν μια άποψη. Μερικοί από αυτούς μπορεί να έχουν κάποιες δημιουργικές ιδέες που θα σας φανούν χρήσιμες. Σκεφτείτε θετικά και χαμογελάστε στα περίεργα που θα ακούσετε. Δεν είναι απαραίτητο να εκφράσετε την αντίρρηση σας όταν πιστεύετε ότι δεν έχει νόημα. Στα σημαντικά θέματα που σας αφορούν άμεσα, όπως για παράδειγμα, αν ο γάμος θα είναι πολιτικός ή θρησκευτικός, σε ποιο μέρος και σε ποια εκκλησία θα γίνει η τελετή, ποιους θα καλέσετε στο γάμο και φυσικά ποιους στο τραπέζι ...απλά βάλτε όρια!!.


Μερικές συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες. Δοκιμάστε να τις ακολουθήσετε και θα δείτε τη διαφορά αν μη τι άλλο στη δική σας αντιμετώπιση των πραγμάτων.

 

Οριοθετείστε τους γύρω σας με βάση το προϋπολογισμό και τις προτιμήσεις σας.
Ιεραρχείστε τους ανθρώπους που θέλετε να ικανοποιήσετε βάζοντας πάνω από όλους εσάς και το σύντοφό σας γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο γάμος είναι δικός σας.


Εκφράστε την άποψή σας και τη διαφωνία σας με τρόπο όσο μπορείτε πιο ουδέτερο αποφεύγοντας τις συγκρούσεις που κάθε άλλο παρά σας βοηθούν να πάρετε σωστές αποφάσεις. Αναζητήστε τη χρυσή τομή εκεί όπου οι διαφωνίες είνια ριζικές. Αλλωστε αυτό είναι μια καλή προπόνηση για τη μετέπειτα ζωή σας.


Προτιμείστε να σας βοηθήσουν στα οργανωτικά θέματα αλλά και στα ψώνια άτομα που ταιριάζουν με το δικό σας γούστο και που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαδικασία αυτή διασκεδαστική και λιγότερο αγχωτική.


Προγραμματίστε τις δουλειές που έχετε να κάνετε ώστε πέραν των άλλων να μην αισθάνεστε και αυξημένη πίεση χρόνου.
Όταν είναι δυνατό και όπου χρειάζεται ζητείστε τη βοήθεια ανθρώπων που εμπιστεύεστε.


Ονειρευτείτε τη τελετή και βρείτε τις μικρές λεπτομέρειες που θα τη κάνουν ξεχωριστή. Η τελετή δεν αποτελεί απλώς αποτέλεσμα λεπτομερούς προετοιμασίας. Για σας είναι και η αρχή μιας νέας πραγματικότητας για τη ζωή σας. Φαντασθείτε την σαν το εναρκτήριο πάρτυ στο οποίο μοιράζεστε με τους γονείς, τους φίλους και τους συγγενείς τη χαρά σας. Όσο ποιο διαδικαστικά την αντιμετωπίζετε τόσο περισσότερα προβλήματα θα προκύπτουν και τόσο λιγότερο χαρά θα αντλείτε από την προετοιμασία.

 

Διασκεδάστε με τα απρόοπτα και σκεφτείτε ότι αυτά μετά από χρόνια θα περιγράφετε στις φιλικές παρέες γελώντας.
Τι γίνεται όμως με το έτερον ήμισυ; Μήπως περνά τη κρίση του άντρα πριν το γάμο; Μήπως βλέπει με ζήλια τους ανύπαντρους φίλους του πριν ακόμα περάσει στην απέναντι όχθη; Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και εκφράστε τους ενδοιασμούς σας. Διασκεδάστε την κατάσταση και προσπαθήστε να δώσετε χώρο δράσης και αυτονομίας ο ένας στον άλλο. Το διάστημα αυτό όσο και αν ακούγεται περίεργο είναι μια δοκιμασία για τη σχέση σας.

 

Ακόμα και αν συζείτε και αν υποστηρίζετε ότι ο γάμος είναι απλά μια τυπική διαδικασία και τίποτα περισσότερο, δείτε το γάμο σαν μια ευκαιρία για να ανανεώσετε τη σχέση σας, να ξαναερωτευτείτε και να ξαναονειρευτείτε μια καινούργια αρχή. Προσπαθήστε να δώσετε μια πνοή δροσιάς στη σχέση σας. Μια σχέση πάντα περνά διάφορες φάσεις και σίγουρα οι ευτυχισμένες και ρομαντικές στιγμές δεν είναι καθημερινές. Γιατί λοιπόν να μην βρείτε μια γλυκιά αφορμή για να βάλετε λίγο ροζ χρώμα στη σχέση σας;

 

Στη περίπτωση βέβαια που είναι η πρώτη φορά που θα συνυπάρξετε σε ένα χώρο πέραν των διακοπών, των αργιών και των σαββατοκύριακων που λείπουν οι γονείς προσπαθήστε να κάνετε υποχωρήσεις αμφότεροι γιατί ο πρώτος καιρός της συμβίωσης πολύ πιθανό να είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που έχετε φανταστεί.


Ως τη μέρα του γάμου θα βρεθείτε αρκετές φορές αντιμέτωποι με εντάσεις ακόμα και συγκρούσεις. Μην αφήσετε τα γκρίζα σύννεφα να σκιάζουν μια ηλιόλουστη μέρα.


Ονειρευτείτε μαζί το γάμο σας και προσπαθήστε να μοιρασθείτε αρμοδιότητες για να νιώσετε και οι δύο όχι μόνο τη κούραση και την αγωνία, αλλά και την χαρά.

 

Γιορτάστε τα στάδια που ολοκληρώνετε και σφραγίστε τα με ωραίες στιγμές, μελωδίες και γεύσεις. Οι άδειες του γάμου είναι μια καλή αφορμή για να το γιορτάσετε με ένα καλό γεύμα κάτω από το φως των κεριών. Η έξοδος προς αναζήτηση νυφικού μπορεί να συνδυαστεί με γιορταστικές εξόδους με τις φίλες σας. Μη περιμένετε το πάρτυ πριν το γάμο για να το ρίξετε έξω!!

Μη ξεχνάτε ότι ο γάμος σας είναι υπόθεση τόσο δική σας όσο και του συντρόφου σας! Το χρυσό μυστικό είναι η μεταξύ σας επικοινωνία. Μοιρασθείτε τις ανησυχίες σας και μαζί αποφασίστε για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και για αυτά που δεν θέλετε. Στις συχνές διαφωνίες σας μην ξεχνάτε ότι και ο καλός σας παντρεύεται και έχει ένα λόγο παραπάνω από τους άλλους για το γάμο αυτό.


Χαμογελάστε στα σχόλια των άλλων και ζήστε έντονα κάθε λεπτό της προετοιμασίας γιατί πόσα ευχάριστα γεγονότα της ζωής μας έχουμε την ευτυχία να απολαύσουμε

 

Άρθρο: "Είναι όλα έτοιμα;"

Άρθρο: "Πήρα τη σωστή απόφαση;"