Γάμος, συμβουλές γάμου, διοργάνωση γάμου, βάπτιση | Netgamos.gr
Γάμος,  Αίθουσες γάμου, γαμήλιας δεξίωσης, Καταρράκτης, γάμος
Προσκλητήρια γάμου Πρωτότυπον
Συμβουλές
Γάμος, διοργάνωση γάμου, netGamos.gr

Συμβουλές πριν το γάμο

Η ψυχολόγος προτείνει: "Πήρα τη σωστή απόφαση;"

 

από την πτυχιούχο ψυχολόγο Ελισάβετ Γεωργίου

 

Μέσα στο ροζ συννεφάκι του προγραμματισμού του γάμου συχνά πυκνά γκρί σκιές έρχονται για να αλλάξουν το χαρούμενο σκηνικό. Είναι όλες αυτές οι απορίες για το αν τελικά ο μέλλοντας σύζυγος σας είναι το κατάλληλο άτομο, αν πραγματικά τον αγαπάτε, αν θέλετε να μοιραστείτε το υπόλοιπο της ζωής σας μαζί του, αν είναι η κατάλληλη στιγμή ή μήπως πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα για να σιγουρευτείτε, αν...., αν....

 

Ψάχνετε τις απαντήσεις συνήθως μέσα από ατελείωτες συζητήσεις με φίλες σας, μέσα από περιοδικά ή ακόμα και σελίδες στο internet, αλλά μερικές φορές το τούνελ της αμφιβολίας φαίνεται μακρύ.

Μέσα από αυτό το άρθρο στόχος δεν είναι να βρεθούν αλλά να προταθούν ιδέες που θα σας κάνουν να σκεφτείτε πιο σφαιρικά το θέμα και να σας βοηθήσουν να πάρετε πιο σίγουρες αποφάσεις. Πολλές φορές όταν κάποιοι βαθύτεροι φόβοι μάς κατακλύζουν αρνούμαστε να τους δούμε κατάματα και προσπαθούμε να στρέψουμε προς άλλη πλευρά τις αμφιβολίες μας.

Συχνά λοιπόν οι αμφιβολίες μας προέρχονται από το φόβο να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα μετά το γάμο αλλά και την προηγούμενη μέρα της ανεμελιάς και της ξεγνοιασιάς. Την εικόνα του χθες με μια ζωή με λιγότερες ευθύνες και περιορισμούς και την εικόνα του αύριο που φαντάζει στο μυαλό μας με πολλές υποχρεώσεις και υπευθυνότητες. Πρέπει όμως να ξεπεράσουμε την εικόνα της νοικοκυράς και της μητέρας έτσι όπως την έχουμε πλάσει μέσα από την εμπειρία μας από την οικογένεια μας, τη τηλεόραση, τα περιοδικά και γενικότερα από όλες τις εικόνες που συνήθως βοηθούν στη δημιουργία προτύπων.


Βγείτε από το περιορισμό των εικόνων και φανταστείτε οτι δημιουργείτε τη δική σας οικογένεια μέσα στο δικό σας πλαίσιο. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τους περιορισμούς σας και μοιραστείτε τα σχέδια σας με το μέλλοντα σύζυγό σας. Προσοχή όμως όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσετε ότι και ο σύζυγός σας θα προσπαθήσει να κάνει πράξη και αυτός την εικόνα που είχε για το πώς είναι μια οικογένεια τόσο καλύτερα θα είναι.


Πολλές φορές όταν είναι να πάρουμε μια απόφαση δεν φοβόμαστε τους άλλους εμπλεκόμενους σε αυτήν αλλά εμάς τους ίδιους! Τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις ανασφάλειες μας. Το ίδιο όμως ισχύει και για το έτερον μας ήμισυ και αυτό αρκετά συχνά αποτελεί πρόβλημα γιατί δεν συμβαδίζει τόσο χρονικά όσο και σε ένταση το στάδιο της αμφιβολίας. Ετσι, σε μερικά άτομα το στάδιο αυτό είναι πριν πάρουν την απόφαση ενώ σε άλλα αφού την έχουν ήδη πάρει. Βέβαια δεν είναι τυχαίος ο συνδυασμός στο ζευγάρι ο ένας να το νιώσει πριν την κοινή απόφαση οτι προχωρούν σε γάμο και ο άλλος λίγο μετά. Το σημείο αυτό αρκετά ζευγάρια δεν το ξεπερνούν και μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε χωρισμό. Προσέξτε είναι μια ακόμα παγίδα μόλις την περάσετε θα είστε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν επιτυχημένο γάμο.

Τελικά στην απόφαση του αν θα παντρευτούμε κάποιον ή όχι, μεγαλύτερο ρόλο παίζει το συναίσθημα ή η λογική; Ενα ερώτημα που απασχολεί αρκετά. Η απάντηση όμως δεν είναι άσπρο ή μαύρο, κυρίως γιατί το τελικό χρώμα της απόφασης είναι γκρι χωρίς να υπάρχει συνταγή για την επιτυχημένη δοσολογία. Συχνά το ένστικτό, η εσωτερική ειδοποιός δύναμη δίνει τη λύση. Μια άλλη παράμετρο που καλό είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας είναι πόσο ικανοποιητικό είναι αυτό που θα μείνει όταν θα σβήσει ο έρωτας. Γιατί η επικοινωνία, η αλληλοεκτίμηση και η αγαπή είναι ο καλύτερος απολογισμός που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι όταν το πάθος του έρωτα σβήσει.

 

Ολα αυτά όμως είναι ένα φυσιολογικό στάδιο που παιρνούν άλλος λίγο και άλλος πολύ όλοι οι μελλόνυμφοι είτε άντρες είτε γυναίκες. Είναι μια αντίδραση που έρχεται μπροστά στο φόβο της μεγάλης αλλαγής γιατί η απόφαση του γάμου είναι μια αλλαγή στη σχέση ακόμα κι αν είστε πολλά χρόνια με το συντροφό σας και συζείτε. Οσο κι αν πολλά ζευγάρια υποστηρίζουν ότι μετά το γάμο τους δεν άλλαξε κάτι στη ζωή τους, στη πράξη αν μη τι άλλο άλλαξε ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουν κυρίως οι συγγενείς και ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος. Θα μπορούσε όμως και να άλλαζε, θα μπορούσε να ανανέωνε τη σχέση τους, γιατί η αλλαγή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κάτι αρνητικό.

 

Αν ξεπεράσετε τους αρχικούς φόβους και δείτε πιο αισιόδοξα αυτή την αλλαγή τότε θα πάρετε μια καλή ευκαιρία να κάνετε ένα γάμο που θα ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Θα έχετε ξεπεράσει με επιτυχία μια από τις παγίδες που θα βρίσκετε συχνά στο κοινό σας βιο, γιατί θα έχετε πάρει μια απόφαση συνειδητοποιώντας ουσιαστικά πράγματα για τη κοινή σας ζωή. Επίσης, θα έχετε μπει για λίγο στη θέση του συντρόφου σας για να καταλάβετε ότι μπορεί να αντιδρά με διαφορετικό τρόπο αλλά έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες ανασφάλειες.

 

Ψυχραιμία και αισιοδοξία είναι τα καλύτερα όπλα για να αντιμετωπίσετε τα διλλήματα και τις αμφιβολίες σας.

Τελικά ποιά είναι η απόφαση;

 

Άρθρο: "Είναι όλα έτοιμα;"

Άρθρο: "Όταν όλοι έχουν άποψη για το δικό σας γάμο!!!"