Γάμος, συμβουλές γάμου, διοργάνωση γάμου, βάπτιση | Netgamos.gr
Γάμος,  Αίθουσες γάμου, γαμήλιας δεξίωσης, Καταρράκτης, γάμος
Προσκλητήρια γάμου Πρωτότυπον
Συμβουλές
Γάμος, διοργάνωση γάμου, netGamos.gr

Συμβουλές πριν το γάμο

Η ψυχολόγος προτείνει: "Είναι όλα έτοιμα;"

 

από την πτυχιούχο ψυχολόγο Ελισάβετ Γεωργίου

 

Εχετε ορίσει την ημερομηνία του γάμου και ο χρόνος αρχίζει την αντίστροφη μέτρηση. Οσο τα χρονικά πλαίσια μειώνονται τόσο το άγχχος αυξάνει. Αυτή η αντίστροφη σχέση συχνά αποτελεί το σημαντικότερο λόγο που τα ζευγάρια δεν απολαμβάνουν την προετοιμασία του γάμου τους. Τρέχουν και κυνηγούν το χρόνο προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα απρόοπτα και τις συνεχείς απαιτήσεις της προετοιμασίας που προκύπτουν. Μήπως θα ήταν καλύτερο να σταματήσουμε να πάρουμε μια ανάσα και με καθαρό μυαλό να δούμε γύρω μας τη διαδρομή;


Δεν θα ήθελα να σας δώσω έναν ακόμα κατάλογο ενεργειών που πρέπει να κάνετε, γιατί αν ακολουθούσατε αυτούς τους καταλόγους πιθανά να μην αισθανόσασταν την πίεση του χρόνου.


Χαλαρώστε και μαζί με το συντροφό σας φανταστείτε το γάμο σας. Σκεφτείτε τη τελετή και δείτε με χιούμορ τους καλεσμένους. Δείτε την εκκλησία, το στολισμό και αργότερα το τραπέζι του γάμου με εσάς να κάνετε την εντυπωσιακή είσοδο ή να κόβετε τη γαμήλια τούρτα. Φανταστείτε και σχολιάστε τα απροόπτα μόνο με χιούμορ και καλή διάθεση. Είναι σημαντικό να νιώσετε το κλίμα που θα θέλατε να έχει ο γάμος σας γιατί έτσι θα τον σχεδιάσετε καλύτερα. Αν ξέρετε τι θέλετε και έχετε συμφωνήσει ότι αυτό θέλετε και οι δύο, εσείς και ο σύντροφος σας, θα δείτε ότι όλα τα άλλα θα έρθουν ευκολότερα. Η αναποφασιστικότητα στο τι να διαλέξετε και οι διαφωνίες στις επιλογές γιατί ο καθένας έχει φανταστεί ένα διαφορετικό γάμο, είναι οι δυο πιο σημαντικοί λόγοι καθυστέρησης και αναβολής των ενεργειών που απαιτούνται για τη προετοιμασία του γάμου.


Μπορεί αυτό που σας προτείνω να σας φαίνεται πολύ ρομαντικό και αρκετά ανέφικτο στη δική σας περίπτωση, αφού κάθε φορά που συζητάτε για το γάμο σας με τον ή την σύντροφό σας καταλήγετε σε έναν ακόμα καυγά. Φανταστείτε μια παρωδία του γάμου σας και διακωμωδίστε το σκηνικό, ξεκινώντας έτσι, μέσα στο χαλαρό αίσθημα του χιούμορ θα είστε περισσότερο δημιουργικοί και ευέλικτοι να λύσετε τις διαφωνίες σας και να βρείτε κάτι που μπορεί να αρέσει και στους δυο σας. Η τελετή του γάμου είναι μια καλή πρόβα για ένα ζευγάρι να συνειδητοποιεί τις ανάγκες και τα όνειρα και του άλλου συμμετέχοντα και να μην εστιάζει μόνο στην ικανοποίηση των προσδοκιών του καθενός ξεχωριστά.

Το επόμενο βήμα είναι ο προγραμματισμός. Ενας καλός λόγος να βρεθούμε εκτός χρόνου είναι ότι δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες της διαδρομής από το προγραμματισμό ως την ημέρα της ¨κρίσεως¨!. Αξίζει να συγκεντρώσετε πληροφορίες χωρίζοντας σε 4 μέρη τη μέρα του γάμου, τη προετοιμασία, τη τελετή, το τραπέζι και το μετά το γάμο.

Η προετοιμασία αφορά στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν για να ετοιστείτε για τη τελετή (νυφικό/κουστούμι, κομμωτήριο, μακιγιάζ, μεταφορά στην εκκλησία, ........).

 

Η τελετή, εκτός από το γαμπρό και τη νύφη θα γίνει σε μια εκκλησία και θα έχει καλεσμένους, άρα οι άδειες του γάμου, το ¨κλείσιμο¨ της εκκλησίας , τα προσκλητήρια, ο στολισμός, οι κουμπάροι εντάσονται σε αυτή τη φάση.

Το τραπέζι του γάμου περιλαμβάνει εκτός από το χώρο που θα γίνει, το μενού, τη μουσική κάλυψη αλλά και το χορό.

Μετά το γάμο είναι το γαμήλιο ταξίδι και φυσικά η μετά το γάμο κοινή ζωή γιατί δεν ξεχνάμε ότι και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή.
Μια κλασσική συμβουλή είναι η προετοιμασία της λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε ανά φάση ή ανά χρονική σειρά που χρειάζονται για να προετοιμαστούν. Αφού ετοιμάσετε τη λίστα βάλτε τη σε ένα συρτάρι!

 

Αν βλέπετε μια λίστα με εκατό πράγματα που έχετε να κάνετε, το πιο πιθανό είναι να αγχωθείτε και να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερα. Για το λόγο αυτό χωρίστε τις ενέργειες που έχετε να κάνετε με πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Π.χ τι από αυτά μπορούν να κάνουν άλλοι για σας, σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεστε τη βοήθεια ή την παρέα και άλλων ατόμων, πόσα από αυτά θα κάνετε μαζί με το σύντροφό σας και φυσικά τι θα μπορούσε να κάνει μόνος του ο σύντροφός σας. Πολλές γυναίκες μας πιάνει μια μανία για τον απόλυτο έλεγχο της όλης κατάστασης ξεχνώντας ότι παντρεύεται και κάποιος άλλος μαζί μας ή ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σημαντικά ακόμα και με μια ιδέα ή πρόταση που θα μας γλιτώσει από χρόνο ή χρήμα.

Στην όλη διαδικασία βρείτε τους χρονοκλέφτες, δηλαδή τα πράγματα για τα οποία αφιερώνετε περισσότερο χρόνο από αυτό που έχετε υπολογίσει. Σκεφτείτε τρόπους να τους αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, ορίστε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας που θα ασχοληθείτε με επαφές που χρειάζεται να γίνουν για το γάμο. Αν προσπαθείτε κάθε μέρα να στριμώξετε πολλά πράγματα μαζί, ίσως πολύ σύντομα νιώθετε μεγάλη κούραση και γιατί όχι λιγότερο ζήλο για τη προετοιμασία από αυτό που είχατε στην αρχή. Στις περιπτώσεις που εργάζεστε πολλές ώρες η οργάνωση του χρόνου είναι αναγκαία για να ισορροπήσετε τις απαιτήσεις της εργασίας με τις απαιτήσεις της προετοιμασίας. Είναι καλύτερο να ζητήσετε μια μέρα άδεια από το γραφείο παρά για εβδομάδες να προσπαθείτε να φύγετε λίγο νωρίτερα ή να δείχνετε ότι σας απασχολεί διαρκώς ο χρόνος που θα βρείτε για να κάνετε τις προετοιμασίες του γάμου σας.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάλτε τη λίστα από το συρτάρι και σβήστε τις ενέργειες που έχετε ήδη κάνει. Βαφτίστε τη λίστα με τις ενέργειες που έχετε να κάνετε ως λίστα με τις ενέργειες που έχετε ολοκληρώσει. Θα δείτε ότι κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάτι θα θέλετε να το δείτε να σβήνει από αυτή τη λίστα.


Για πολλά ζευγάρια η προετοιμασία του γάμου συχνά συμπίπτει και με τη προετοιμασία του σπιτιού που θα ζήσουν μετά το γάμο. Στη περίπτωση αυτή βάλτε προτεραιότητες και προσπαθήστε να έχετε εφικτά χρονοδιαγράμματα και προσδοκίες. Σκεφτείτε αν αξίζει να βάλετε κάτω από την αδυσώπητη ταχύτητα του χρόνου δύο μεγάλα σημαντικά θέματα για τη ζωή σας. Το γάμο σας και τη προετοιμασία του σπιτιού στο οποίο θα στεγάσετε την νέα οικογένεια που θα δημιουργήσετε. Τελευταία διαπιστώνω ότι έχουμε μια μοναδική ικανότητα να βιώνουμε τα δυσάρεστα γεγονότα περισσότερο έντονα και να κυνηγάμε το χρόνο όταν πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός. Απολαύστε το χρόνο προετοιμασίας του και μην πέσετε στη παγίδα του «αφού καταφέραμε και δεν χωρίσαμε πριν το γάμο δεν θα χωρίσουμε ποτέ».

 

Αν οι διαφωνίες είναι δημιουργικός τρόπος για να πάρετε μια απόφαση, τότε οι καυγάδες είναι αποτελεσματικός τρόπος να χαλάσετε τη διάθεσή σας και γιατί όχι τη σχέση σας.

Τέλος, μη ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο απολαύσετε τη προετοιμασία του γάμου σας, τόσο περισσότερο προετοιμάζετε μια απολαυστική έγγαμη ζωή.

 

Άρθρο: "Πήρα τη σωστή απόφαση;"

Άρθρο: "Όταν όλοι έχουν άποψη για το δικό σας γάμο!!!"