γαμος, διοργάνωση γάμου, προετοιμασία γάμουπροσκλητήρια γάμου, φωτογραφία γάμου, γαμήλια δεξίωση, νύφη, νυφικά
Προσκλητήρια γάμου Πρωτότυπον
Χρονοδιάγραμμα Προετοιμασιών Γάμου

χρονιδιαγραμμα προετοιμασίας γάμου
Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες που αφορούν το γάμο σας είναι σημαντικό να έχετε προβλέψει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως αφού πήρατε τη μεγάλη απόφαση θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για τις προετοιμασίες.

Το να ξεκινήσετε να οργανώνετε το γάμο σας 6, 9 ή ακόμα και 12 μήνες νωρίτερα ίσως αρχικά να σας φαίνεται υπερβολή, γρήγορα όμως θα ανακαλύψετε πως ξεκινώντας νωρίς θα αποφύγετε στην πορεία ένα μεγάλο άγχος. Η τελετή του γάμου σας μαζί με όλα όσα τη συνοδεύουν απαιτούν αρκετή μεθοδικότητα και σωστή διαχείριση χρόνου.

ιδικότερα αν σχεδιάζετε το γάμο σας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Έτσι αφενός θα αποφύγετε αιφνίδιες καθυστερήσεις και αφετέρου σας δίνεται η δυνατότητα να κλείσετε ακριβώς τις ημερομηνίες, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που σας ενδιαφέρουν ακριβώς.

Το παρακάτω χρονοδιάγραμμα είναι ενδεικτικό και σκοπό έχει να σας διευκολύνει κατευθύνοντας σας κατά βήματα για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να προβλέψετε και να ακολουθήσετε πριν φτάσετε στη μεγάλη εκείνη μέρα. Οι ακριβείς χρόνοι στους οποίους θα αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις όποιες ενέργειες για το γάμο σας ασφαλώς εξαρτώνται από τη δική σας μεθοδολογία, την ταχύτητα και την αξιοπιστία των συνεργατών σας καθώς και από τις συμφωνίες που θα κάνετε μαζί τους.
Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να απολαύσετε κάθε βήμα της προετοιμασίας χωρίς ωστόσο να αφήσετε οτιδήποτε στην τύχη.

 

9 με 12 μήνες πριν 6 με 9 μήνες πριν 4 με 6 μήνες πριν
4 με 3 μήνες πριν 3 με 2 μήνες πριν 1 μήνα πριν
1 εβδομάδα πριν Παραμονή του γάμου Η Ημέρα του Γάμου σας

 

 

9 με 12 μήνες πριν - "Τα του Γάμου" σας γενικά

Αγορά Ατζέντας/Ημερολογίου Γάμου
Καταρχήν σας προτείνουμε να ξεκινήστε αγοράζοντας ένα ημερολόγιο. Χρειάζεστε οπωσδήποτε κάτι όπου θα μπορείτε να έχετε συγκεντρωμένα όλα αυτά που σχετίζονται με το γάμο σας. Οικογενειακές συγκεντρώσεις, ραντεβού με επιχειρήσεις και επαγγελματίες, δειγματολόγια, τηλέφωνα, διευθύνσεις, οικονομικές προσφορές, δαπάνες και εξοφλήσεις, πρόβες, παραγγελίες και ημερομηνίες παραλαβής είναι κάποια από αυτά που πρόκειται να σας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες.
Χωρίς να χρειάζεται να αγχωθείτε (χαμογελάστε, μη τρομάζετε και διασκεδάστε το, δείτε πόσοι τα κατάφεραν πριν από σας!) θα πρέπει ωστόσο να δείξετε μια κάποια οργάνωση για τη δική σας διευκόλυνση.

Εκκλησία ή Δημαρχείο;
Θα πρέπει αρχικά να αποφασίστε μαζί με τον σύντροφο σας αν ο γάμος σας πρόκειται να είναι πολιτικός ή θρησκευτικός. Απ’ αυτήν την απόφαση εξαρτώνται απόλυτα οι τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και την εκκλησία, ώστε να μπορέσει να τελεστεί και να είναι νομικά έγκυρος ο γάμος σας.

Για να μη βρεθείτε μπροστά σε εκπλήξεις είναι χρήσιμο να γνωρίζετε από νωρίς τις προϋποθέσεις και όλα όσα χρειάζονται, ώστε την ώρα που πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να αρχίσετε να συγκεντρώνετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι τυπικές διαδικασίες διαφέρουν ανάλογα την επιλογή σας και κατά ειδικές περιπτώσεις και περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:
Διαβάστε αναλυτικά για τις ακριβείς τυπικές διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για την τέλεση θρησκευτικού και πολιτικού γάμου.

Η εικόνα του Γάμου σας Γενικά
Συζητήστε με το σύντροφο σας γενικότερα σχετικά με το ύφος στο οποίο θα θέλατε να κινηθεί ο γάμος σας. Τον τύπο δεξίωσης και τη μουσική που θα προτιμούσατε, την τοποθεσία, την εποχή και περίπου την ημερομηνία που θα θέλατε να τελεστεί ο γάμος σας. Αυτή η από κοινού συζήτηση θα σας δώσει μια τουλάχιστον πρώτη εικόνα γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πρωτοβουλίες που ίσως θα ενοχλούσαν τον σύντροφο σας.

Οικονομικός Προγραμματισμός
Πριν ξεκινήσετε τις προετοιμασίες είναι σημαντικό να έχετε καθορίσει τον οικονομικό προϋπολογισμό σας. Συνεννοηθείτε με τον σύντροφο σας και με όσους άλλους πρόκειται να συμβάλλουν οικονομικά (π.χ. οικογένεια) και προσπαθήστε να μάθετε για το χρηματικό ποσό που θα μπορείτε άνετα να διαθέσετε για τον γάμο σας. Αυτό θα σας διευκολύνει σε αποφάσεις που διαφορετικά θα σας προκαλούσαν διλήμματα και θα σας προφυλάξει από τυχόν υπερβολές και συγκρούσεις που μπορούν να προκύψουν απ’ αυτό το λεπτό ζήτημα.

Πρώτη Πρόχειρη Λίστα Καλεσμένων
Προετοιμάστε από νωρίς μια τουλάχιστον πρόχειρη λίστα καλεσμένων. Το θέμα αυτό είναι χρήσιμο να το συζητήσετε έγκαιρα και με τους γονείς σας ώστε να μην εκπλαγείτε ίσως αργότερα με τον αριθμό των προσκεκλημένων που έχουν υπολογίσει εκείνοι.
Έχοντας μια πρώτη εκτίμηση του πλήθους των καλεσμένων σας αφενός σχηματίζετε μια πρώτη εικόνα των οικονομικών σας υποχρεώσεων και αφετέρου είστε σε θέση να προνοήσετε για διάφορα άλλα πρακτικά ζητήματα που θα σας απασχολήσουν στην συνέχεια, όπως για τη χωρητικότητα του ναού και του χώρου δεξίωσης, τη διαμονή των φιλοξενούμενων καλεσμένων κ.α. Θυμηθείτε πάντως ότι το πιο πιθανό είναι να δείτε τη λίστα των καλεσμένων σας σταδιακά να μεγαλώνει...

Έρευνα Αγοράς
Επισκεφθείτε ιστοσελίδες γάμου στο Internet, αγοράστε σχετικά περιοδικά και αρχίστε να κρατάτε σημειώσεις. Ξεκινώντας νωρίς την ενασχόληση σας με το γάμο, θα σας φανεί ίσως πιο εύκολο να πάρετε ψύχραιμες και χωρίς άγχος αποφάσεις ή τουλάχιστον να κάνετε μια πρώτη εκτίμηση των πραγμάτων.
Χωρίς την πίεση του χρόνου σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε μια πιο προσεκτική και εποικοδομητική αναζήτηση και έρευνα αγοράς, να συγκρίνετε επαγγελματίες και προϊόντα, να εμπνευστείτε και να αποκτήσετε σταδιακά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θέλετε. Σε κάθε περίπτωση οι γνώσεις και οι ιδέες που θα αποκομίσετε το πρώτο αυτό διάστημα θα σας βοηθήσουν οπωσδήποτε στο να κάνετε πιο σωστές επιλογές στα επόμενα στάδια.

Επόμενο: 6 με 9 μήνες πριν