Γίνεστε νονός; Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σας για τα πακέτα βάφτισης

Όταν κάποιος γίνεται νονός για πρώτη φορά είναι απόλυτα λογικό να έχει κάποιο άγχος και ανησυχία για τη μεγάλη ημέρα. Ο νονός δεν είναι μόνο αυτός που θα βοηθήσει να γίνει σωστά το μυστήριο κατά τη διάρκεια της τέλεσης του αλλά στην ουσία είναι και ο κύριος διοργανωτής της βάφτισης αφού σχεδόν όλα περνάνε από τα χέρια του. Ο νονός σύμφωνα με τη παράδοση πρέπει να φέρει κάποια πράγματα στη βάφτιση για να μπορέσει να γίνει το μυστήριο. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι φυσικά το σταυρουδάκι, το οποίο αποτελεί και το σύμβολο της Χριστιανικής πίστης του νεοφώτιστου βρέφους και θα το έχει για όλη του τη ζωή.

Τι λοιπόν πρέπει να πάει ο νονός; Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα από τα περίφημα πακέτα βάφτισης που βλέπουμε κατά καιρούς σε site και μαγαζιά; Ας δούμε μερικές απαντήσεις στις κυριότερες ερωτήσεις των πρωτάρηδων νονών!

Τι πρέπει να περιέχει ένα πακέτο βάφτισης;

Το πακέτο βάφτισης μπορεί να περιέχει ό,τι θέλετε ανάλογα με το τι θα συνεννοηθείτε με την οικογένεια, τις περισσότερες φορές όμως, οι έτοιμες λύσεις που προσφέρουν τα καταστήματα περιέχουν τα πράγματα που οπωσδήποτε πρέπει να φέρει ο νονός στη βάφτιση. Αυτά είναι τα ρουχαλάκια του μωρού (θα μιλήσουμε αργότερα γι’ αυτά), τα παπουτσάκια, τα λαδόπανα, τις λαμπάδες και τα μαρτυρικά τα οποία μοιράζονται στους καλεσμένους για να φανεί ότι ήταν μάρτυρες του μυστηρίου.

Το σταυρουδάκι δεν είναι μέρος του πακέτου;

Δυστυχώς, το σταυρουδάκι θα πρέπει να το αγοράσετε εσείς και ξεχωριστά. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι τα πακέτα βάφτισης τα πουλάνε καταστήματα με παιδικά ρούχα ή είδη γάμου και βάφτισης, στα οποία θα βρείτε μπομπονιέρες αλλά και στέφανα γάμου ενώ σταυρουδάκια θα βρείτε σε κοσμηματοπωλεία. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά καταστήματα, οπότε δεν μπορεί ένα κατάστημα ρούχων στην ουσία να πουλάει και κοσμήματα. Ωστόσο αν μένετε σε κάποια μικρή πόλη που έχει σχετικά μικρή αγορά, είναι πολύ πιθανό το κατάστημα με τα βαφτιστικά να σας συστήσει σε κάποιο κοσμηματοπωλείο για να σας γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Αυτό μπορεί να γίνει και σε μεγάλη πόλη, αρκεί να επιλέξετε ένα κατάστημα της γειτονιάς και όχι κάποιο πολυκατάστημα ή κατάστημα αλυσίδας.

Πρέπει να προσέξω κάτι στα ρουχαλάκια;

Εξαρτάται από το παιδάκι. Τα αγοράκια μπορούν να φορέσουν ό,τι θέλουν μετά τη βάφτιση, αυτό όμως πολλές φορές δεν ισχύει για τα κοριτσάκια. Πολλές εκκλησίες που ανήκουν σε συντηρητικές ενορίες έχουν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές όσον αφορά τα βαφτιστικά για τα κορίτσια. Ο πιο συχνός κανόνας είναι τα ρούχα να είναι τελείως άσπρα ή έστω ανοιχτό μπεζ. Δεν είναι σπάνιο να διακοπεί μία βάφτιση γιατί ο παπάς να μη συμφωνεί με τα ρούχα του μωρού! Όπως και αν έχει, δεν είναι ανάγκη να επιλέξετε ένα μίνι νυφικό. Καλό θα ήταν τα ρουχαλάκια της βαφτισιμιάς σας ακόμη και αν είναι κατάλευκα να μπορούν να φορεθούν άνετα και σε κάποια επίσημη περίσταση όπως τα Χριστούγεννα ή την Ανάσταση.

Ισχύουν περιορισμοί και για το σταυρό;

Ναι, ισχύει ένας γενικός περιορισμός στον οποίο οι εξαιρέσει είναι σπάνιες. Το βαφτιστικό σταυρουδάκι θα πρέπει να είναι από κίτρινο χρυσό. Τα λευκόχρυσα ή ροζ χρυσά σταυρουδάκια απαγορεύονται αυστηρώς και διά ροπάλου, το ίδιο ισχύει και για τα ασημένια και γενικά για όσα δεν είναι χρυσά. Το σταυρουδάκι μπορεί δυστυχώς να είναι το πιο μεγάλο έξοδο της όλης ιστορίας.

Το πακέτο δεν πρέπει να περιέχει και στολισμό για τη κολυμπήθρα;

Είναι αλήθεια ότι κάποια πακέτα βάφτισης περιέχουν και στολίδια για τη κολυμπήθρα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Για την ακρίβεια, αρκετές εκκλησίες δεν επιτρέπουν τον στολισμό της κολυμπήθρας, αφού πρόκειται για ιερό σκεύος στο οποίο μάλιστα τελείται ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια της θρησκείας μας. Για να μην κάνετε άσκοπα έξοδα λοιπόν, καλό είναι να μάθετε αν η εκκλησία επιτρέπει ή όχι το στολισμό πριν να αγοράσετε στολίδια.