Τα είδη βάπτισης που πρέπει να φέρει ο νονός στη βάπτιση

Η βάπτιση είναι ίσως το σημαντικότερο μυστήριο της θρησκείας μας αφού πέρα από το γεγονός ότι είναι η τελετή με την οποία όχι μόνο κάποιος παίρνει το όνομα του, αλλά γίνεται κι επίσημα μέλος της ορθόδοξης εκκλησίας. Είμαι λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη τιμή για κάποιον να του ζητηθεί να γίνει νονός, αφού στην ουσία γίνεται ο πνευματικός πατέρας ή μητέρα του παιδιού. Μία βάπτιση λοιπόν για έναν νονό δεν είναι μόνο μεγάλη τιμή, αλλά είναι και μεγάλη ευθύνη.

Μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις ενός νονού ή μιας νονάς είναι να επιλέξει τα είδη βάπτισης τα οποία και χρειάζονται για να γίνει το μυστήριο. Σε αντίθεση με κάποιον που γίνεται κουμπάρος, ένας νονός πρέπει να «προσφέρει» αρκετά πράγματα στο μυστήριο. Ας δούμε με μερικά λόγια ποια είναι αυτά.

Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια: Τα ρουχαλάκια τα οποία θα φορέσει το μωρό μετά τη βάπτιση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της τελετής, αφού είναι και τα πρώτα που θα φορέσει σαν νέος, βαπτισμένος χριστιανός. Όσον αφορά τα ρουχαλάκια, για τα αγοράκια συνήθως είναι κουστούμια ενώ για τα κορίτσια φορεματάκια. Στα ρούχα των αγοριών συνήθως δεν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά πολλές εκκλησίες θέλουν τα βαπτιστικά ρούχα των κοριτσιών να είναι λευκά και να μοιάζουν με νυφικά. Τα ρουχαλάκια συνοδεύονται συνήθως και από εσώρουχα.

Τα παπουτσάκια: Μαζί με τα ρούχα ο νονός φοράει στο βαπτιστήρι του και παπουτσάκια, τα οποία και καλό είναι να είναι ασορτί με τα ρουχαλάκια. Να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο νούμερο για να μην αγοράσετε παπούτσια που είναι πολύ μικρά. Επίσης, καλό είναι να προτιμήσετε παπούτσια που να μπορούν να φορεθούν και μετά τη βάπτιση.

Λάδι και δοχείο: όπως θα γνωρίζετε ήδη, σε μία βάπτιση χρησιμοποιείται λάδι – ελαιόλαδο – το οποίο μπαίνει μέσα στην κολυμπήθρα και αλείβεται σε διάφορα μέρη του σώματος του μωρού. Ο νονός λοιπόν πρέπει να φέρει μαζί του λάδι αλλά κι ένα δοχείο για να χυθεί το λάδι στη κολυμπήθρα. Είναι πολύ πιθανό να έχει η εκκλησία κάποιο δοχείο, αλλά καλό είναι έχετε το δικό σας.

Λαδόπανα και πετσέτες: Τα λαδόπανα και οι πετσέτες χρησιμοποιούνται για να στεγνώσουν το παιδί και να το καθαρίσουν από το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία της τελετής. Συνήθως είναι καλό να έχει ο νονός μαζί και μία πετσέτα για να καθαρίσει και τα δικά του χέρια, αν και συνήθως τις πετσέτες αυτές τις προσφέρει η εκκλησία, αφού τις χρειάζεται και ο παπάς.  

Λαμπάδες: Σε κάθε βάπτιση χρειάζονται και μερικές μεγάλες, λευκές και διακοσμημένες λαμπάδες. Αυτές τις φέρνει ο νονός και μπορείτε να τις βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη βάπτισης.

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι όλα τα είδη βάπτισης που πρέπει να φέρει ο νονός στη βάπτιση. Αν θέλετε να είστε σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσετε τίποτα και δεν θα βρεθείτε προ απροόπτου, μπορείτε να προτιμήσετε ένα πακέτο βάπτισης το οποίο θα περιέχει όλα τα απαραίτητα είδη για τη βάπτιση.